Kosovo ukida carine ako BiH prihvati pečate

Bez autora
Sep 13 2011

Jednostranu odluku o uvođenju carina na robu koja se iz BiH uvozi na Kosovo, a kojom se direktno krši sporazum CEFTA, samoproglašena vlada Kosova će ukinuti ako BiH prizna carinske pečate Kosova. Ovo je zaključeno na Specijalnom sastanku Zajedničkog odbora CEFTA 2006, kojem su u petak u Briselu prisustvovali i predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Predstavnici UNMIK/Kosovo izrazili su spremnost da ukinu odluku koja se odnosi na robu porijeklom iz BiH, ukoliko BiH prihvati pečate dostavljene od strane Kosova svim potpisnicama CEFTA sporazuma, a koji su istovjetni izgledu pečata koji je dogovoren na bilateralnim pregovorima srpskih i kosovskih vlasti. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH proslijedilo je juče informaciju o zaključcima sa sastanka Savjetu ministara BiH, koji bi o navedenom pitanju trebalo da se izjasni u četvrtak. Poslije toga će o svemu biti upoznato i Predsjedništvo BiH, u čijoj nadležnosti je vođenje spoljne politike zemlje i koje će se izjasniti o prihvatanju carinskih pečata. Srbija i Kosovo postigli su dogovor o izgledu carinskih pečata koji će biti prihvaćeni i korišćeni u bilateralnoj trgovini te dvije zemlje, te je isti pečat dostavljen i BiH.

Kosovo ukida carine ako BiH prihvati pečateJednostranu odluku o uvođenju carina na robu koja se iz BiH uvozi na Kosovo, a kojom se direktno krši sporazum CEFTA, samoproglašena vlada Kosova će ukinuti ako BiH prizna carinske pečate Kosova.

Ovo je zaključeno na Specijalnom sastanku Zajedničkog odbora CEFTA 2006, kojem su u petak u Briselu prisustvovali i predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

- Predstavnici UNMIK/Kosovo izrazili su spremnost da ukinu odluku koja se odnosi na robu porijeklom iz BiH, ukoliko BiH prihvati pečate dostavljene od strane Kosova svim potpisnicama CEFTA sporazuma, a koji su istovjetni izgledu pečata koji je dogovoren na bilateralnim pregovorima srpskih i kosovskih vlasti - naveli su u ministarstvu.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH proslijedilo je juče informaciju o zaključcima sa sastanka Savjetu ministara BiH, koji bi o navedenom pitanju trebalo da se izjasni u četvrtak.

- Poslije toga će o svemu biti upoznato i Predsjedništvo BiH, u čijoj nadležnosti je vođenje spoljne politike zemlje i koje će se izjasniti o prihvatanju carinskih pečata - naveli su u ministarstvu.

Dodali su da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o izgledu carinskih pečata koji će biti prihvaćeni i korišćeni u bilateralnoj trgovini te dvije zemlje, te da je isti pečat dostavljen i BiH.

- Ukoliko se Savjet ministara BiH pozitivno izjasni o prihvatanju pečata, ta odluka biće upućena Predsjedništvu BiH i poslije toga bismo obavijestili Kosovo da je BiH prihvatila njihove carinske pečate, nakon čega bi odluka o primjeni carina na našu robu odmah bila ukinuta - istakao je Mithad Salkić, koji je u ime Ministarstva spoljne trgovine prisustvovao sastanku u Briselu.

Samoproglašena vlada Kosova je 20. jula ove godine uvela mjeru zabrane uvoza robe iz Srbije, a za robu koja se iz BiH uvozi na Kosovo počela primjenjivati carinske takse od deset odsto. Zbog ove mjere, privrednici iz BiH koji robu izvoze na tržište Kosova do sada su pretrpjeli milionske gubitke.
Tošić

Direktor Sektora za makroekonomski sistem u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Momir Tošić istakao je da, s obzirom na to da je Srbija prihvatila pečat Kosova, istu odluku bi trebalo da donese i BiH.

- Pozdravljamo prijedlog da se ukinu carine na robu koja se iz BiH uvozi na Kosovo, a koja je značajno otežala poslovanje domaćih izvoznika - istakao je Tošić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik