Niža cena ulja

Bez autora
Sep 11 2011

Proizvođači "Vital" i "Iskon" prvi su najavili sniženje cena suncokretovog ulja, zbog bogatog roda suncokreta, koji je ove godine veći za 13 odsto. Stručnjaci očekuju da će i drugi proizvođači sniziti cene za oko 10 odsto. Litar ulja "Vital" koštaće najviše 129 dinara, a pojeftinjenje najavljuje i "Viktorija oil". Fabrika ulja "Vital Vrbas" ove godine planira duplo veći otkup nego prošle godine i to je razlog zašto imaju mogućnost da potrošačima ponude jeftinije ulje.Trgovci kažu da nije reč o klasičnom pojeftinjenju već o povećanom akcijskom rabatu, što će usloviti pad cena suncokretovog ulja u maloprodaji.

Niža cena uljaPošto je rod suncokreta ove godine gotovo za 13 odsto veći nego prošle godine, cene ulja su, takođe, pale. Cene su snizili "Vital" i "Iskon", a stručnjaci očekuju da će ih slediti i drugi proizvođači.

Proizvođači "Vital" i "Iskon" prvi su najavili sniženje cena suncokretovog ulja, zbog bogatog roda suncokreta, koji je ove godine veći za 13 odsto. Stručnjaci očekuju da će i drugi proizvođači sniziti cene za oko 10 odsto.

Litar ulja "Vital" koštaće najviše 129 dinara, kažu u fabrici u Vrbasu, a pojeftinjenje najavljuje i "Viktorija oil".

Slađana Ratković generalni direktor Fabrike ulja "Vital Vrbas" kaže da "Vital" ove godine planira duplo veći otkup nego prošle godine i da je to razlog zašto imaju mogućnost da potrošačima ponude jeftinije ulje.

Trgovci kažu da nije reč o klasičnom pojeftinjenju već o povećanom akcijskom rabatu, što će usloviti pad cena suncokretovog ulja u maloprodaji.

Ove godine otkupna cena suncokreta u Srbiji je sa 40 dinara pala na 31 i po dinar po kilogramu, a očekuje se rod suncokreta od 427.000 tona, odnosno 2,4 tone po hektaru.

"Sniženje cena sirovog ulja na svetskom tržištu je opšti trend jer se očekuje mnogo veći rod u Rusiji, Ukrajini i Argentini", rekla je Olga Čurović direktor Poslovne zajednice za industrijsko bilje. "Pomenute zemlje čine trougao koji diktira cene na svetskom tržištu pa će se promena osetiti i u Srbiji", objasnila je Čurovićeva.

Procenjuje se da će najavljeno pojeftinjenje ulja uticati i na druge cene hrane.

Vesna Paraušić iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede kaže da se mogu očekivati i niže cene određenih prehrambenih proizvoda gde je ulje ulazna sirovina, kao što su majonez, gotova jela, ajvar.

Prema svetskim standardima ulje može da ima oznaku "suncokretovo" ako ima više od 51 odsto suncokreta. Domaće ulje sadrži više od 90 odsto suncokreta i, prema rečima stručnjaka, dobrog je kvaliteta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik