Od 1. oktobra puna primena Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbija – EFTA

Bez autora
Sep 28 2011

Sporazum o slobodnoj trgovini sa državama EFTA od 1. oktobra 2011. godine stupa na snagu i između Srbije i Islanda. Trgovinska razmena Srbije i Islanda je veoma malog obima i iznosila je oko 10 miliona evra za poslednje dve godine. Srbija na Island izvozi uglavnom tekstilne proizvode i proizvode hemijske industrije, a uvozi ribu, ostale morske proizvode i farmaceutske proizvode.Islandska kompanija Actavis (ranije Pharmaco) je većinski vlasnik Zdravlja iz Leskovca. Ova kompanija najviše je uložila u rekonstrukciju farmaceutskog sektora, odeljenja za istraživanje, razvoj i logistiku. Actavis je od 2003. godine investirao u Zdravlje više od 35 miliona evra.

Od 1. oktobra puna primena Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbija – EFTASporazum o slobodnoj trgovini sa državama EFTA od 1. oktobra 2011. godine stupa na snagu i između Srbije i Islanda.

Trgovinska razmena Srbije i Islanda je veoma malog obima i iznosila je oko 10 miliona evra za poslednje dve godine. Srbija na Island izvozi uglavnom tekstilne proizvode i proizvode hemijske industrije, a uvozi ribu, ostale morske proizvode i farmaceutske proizvode.

Islandska kompanija Actavis (ranije Pharmaco) je većinski vlasnik Zdravlja iz Leskovca. Ova kompanija najviše je uložila u rekonstrukciju farmaceutskog sektora, odeljenja za istraživanje, razvoj i logistiku. Actavis je od 2003. godine investirao u Zdravlje više od 35 miliona evra.

Evropsko udruženje slobodne trgovine (EFTA), čine četiri članice: Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska. Zbog specifične ratifikacione procedure 1. oktobra 2010. godine počela je primena Sporazuma između Srbije i Švajcarske i Lihtenštajna, a 1. juna 2011. godine između Srbije i Norveške.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa državama EFTA potpisan je 17. decembra 2009. godine u Ženevi, a ratifikovan u Narodnoj skupštini Republike Srbije 26. maja 2010. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik