Potrošači zaštićeni samo na papiru

Bez autora
Sep 21 2011

Zakon o zaštiti potrošača lepo je zamišljen, ali neprimenljiv u praksi i tražićemo izmene tog pravnog akta. Samo sa dva amandmana taj zakon može da se dovede u primenu. Izmene treba da propisuju iskuljčivu primenu Zakona o zaštiti potrošača i da se drugi pravni akti usaglašavaju sa tim zakonom, a ne obrnuto. Iz Asocijacije potrošača Srbije ističu da se aktuleni zakon ne primenjuje u celini i da se evropski standardi sprovode samo formalno čime se ne štite potrošačka prava. Samo formalno se primenjuju odredbe zakona koje se odnose na nevladine organizacije potrošača, čime se potrošači dovode u neravnopravan položaj na tržištu. Zakon o zaštiti potrošača donet je u oktobru 2010. godine, primenjuje se od 1. januara 2011. godine, a predvideo je obavezu da se u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu, donesu odgovarajuća podzakonska akta što još nije učinjeno. Još nije doneta nova Strategija zaštite potroša, nije formiran Nacionalni Savet za zaštitu potrošača, Nacionalni program zaštite ugroženih potrošača.

Potrošači zaštićeni samo na papiruZakon o zaštiti potrošača lepo je zamišljen, ali neprimenljiv u praksi i tražićemo izmene tog pravnog akta, kažu u Centru za zaštitu potrošača "Forum".

"Samo sa dva amandmana taj zakon može da se dovede u primenu", kazao je predsednik tog centra Jovan Jovanović.

Prema njegovim rečima, izmene treba da propisuju iskuljčivu primenu Zakona o zaštiti potrošača i da se drugi pravni akti usaglašavaju sa tim zakonom, a ne obrnuto.

Predsednica Upravnog odbora Asocijacije potrošača Srbije (APOS) Edina Popov mišljenja je da se aktuleni zakon ne primenjuje u celini i da se evropski standardi sprovode samo formalno čime se ne štite potrošačka prava.

"Samo formalno se primenjuju odredbe zakona koje se odnose na nevladine organizacije potrošača, čime se potrošači dovode u neravnopravan položaj na tržištu", istakla je ona.

Popov je podsetila da je Zakon o zaštiti potrošača donet u oktobru 2010. godine, primenjuje se od 1. januara 2011. godine, a predvideo je obavezu da se u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu, donesu odgovarajuća podzakonska akta što još nije učinjeno.

Prema njenim rečima, još nije doneta nova Strategija zaštite potroša, nije formiran Nacionalni Savet za zaštitu potrošača, Nacionalni program zaštite ugroženih potrošača.

Takođe, nisu donete ni procedure koje omogućavaju ostvarivanje prava da se čuje glas potrošača u institucijama gde se donose odluke bitne za potrošače i nije uspostavljena javna evidencija organizacija potrošača, dodala je Popov.

Potrošači su vrlo bitan deo tržišta tako da država i svi učesnici na tržistu treba da shvate njihov značaj i da se u stvarnosti, a ne formalno, štite potrošačka prava, poručila je ona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik