Prihvaćeni carinski pečati UMNIK/Kosova

Bez autora
Sep 22 2011

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH danas je uputilo pismo predstavnicima UMNIK/Kosovo, odnosno, Specijalnom predstavniku UMNIK-a Faridu Zarifu te Sekretarijatu CEFTA-e u kojem ih obavještavaju da su prihvaćeni carinski pečati UMNIK/Kosova. Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je na sjednici 15. septembnra 2011. donijelo Odluku o prihvatanju carinskih pečata UMNIK/Kosova koje je UNMIK/Kosovo dostavio svim potpisnicama CEFTA-e. Tačkom 1. ove odluke prihvaćeni su dostavljeni carinski pečati, a koji su istovjetni izgledu pečata koji su dogovoreni na bilateralnim pregovorima srbijanskih i kosovskih predstavnika u Briselu, 2. septembra 2011. Predsjedništvo je za provođenje ove odluke zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Upravu za indirektno oporezivanje BiH. O poduzetim aktivnostima bit će obaviješteni i Predsjedništvo BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Vijeće ministara BiH kao i Direkcija za evropske integracije BiH.

Prihvaćeni carinski pečati UMNIK/KosovaMinistarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH danas je uputilo pismo predstavnicima UMNIK/Kosovo, odnosno, Specijalnom predstavniku UMNIK-a Faridu Zarifu te Sekretarijatu CEFTA-e u kojem ih obavještavaju da su prihvaćeni carinski pečati UMNIK/Kosova.

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH je na sjednici 15. septembnra 2011. donijelo Odluku o prihvatanju carinskih pečata UMNIK/Kosova koje je UNMIK/Kosovo dostavio svim potpisnicama CEFTA-e.

Tačkom 1. ove odluke prihvaćeni su dostavljeni carinski pečati, a koji su istovjetni izgledu pečata koji su dogovoreni na bilateralnim pregovorima srbijanskih i kosovskih predstavnika u Briselu, 2. septembra 2011.

Predsjedništvo je za provođenje ove odluke zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

O poduzetim aktivnostima, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, bit će obaviješteni i Predsjedništvo BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Vijeće ministara BiH kao i Direkcija za evropske integracije BiH.

- Pošto su predstavnici UMNIK/Kosovo, na specijalnom sastanku Zajedničkog odbora CEFTA-e 8. septembra 2011. u Briselu, izrazili spremnost da ukinu odluku o uvođenju carine na robu iz BiH, a to su potvrdili i u neposrednim razgovorima s predstavnicima BiH i predstavnicima ovog ministarstva, očekujemo adekvatnu reakciju i ukidanje predmetne odluke, što podrazumijeva i ukidanje carine na bh. robu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik