Roba skuplja zbog isporuke

Bez autora
Sep 28 2011

Iskustva Beograđana govore da će ih transport nameštaja ili bele tehnike "skupo koštati". Naizgled, ušteda prilikom kupovine na akciji zadaje mnogo muka, pogotovo ako roba treba da se preveze u kolima, a kupci žive na višim spratovima ili periferiji grada. Trgovci pri kupovini nude usluge kako bi olakšali građanima, ali i da bi zaradili. Cena je "prava sitnica", pa ako plakar košta 25.000 dinara, sa prevozom i ugradnjom cena će biti "zaokružena" na 30.000 dinara. U salonu "Kika" transport nameštaja iznosi od 3.000 do 4.000 dinara u zavisnosti od kilometraže. Da bi se roba ugradila i delovi spojili, ako to ne umete sami, potrošači iz džepa treba da izdvoje od osam do deset posto od cene nameštaja. U "Kika" radnjama može se iznajmiti i "Kika bus" koji je besplatan, ali se plaća osiguranje koje iznosi 1.000 dinara. Kombi se iznajmljuje na dva sata, a uslov je da kupljena roba košta najmanje 40.000 dinara. Trgovci kažu da je ovaj "bus" vrlo popularan među Beograđanima, jer je isplatljiv i ne plaćaju se radnici koji pomažu u transportu.

Roba skuplja zbog isporukeIskustva Beograđana govore da će ih transport nameštaja ili bele tehnike "skupo koštati".

Naizgled, ušteda prilikom kupovine na akciji zadaje mnogo muka, pogotovo ako roba treba da se preveze u kolima, a kupci žive na višim spratovima ili periferiji grada. Trgovci pri kupovini nude usluge kako bi olakšali građanima, ali i da bi zaradili. Cena je "prava sitnica", pa ako plakar košta 25.000 dinara, sa prevozom i ugradnjom cena će biti "zaokružena" na 30.000 dinara.

U salonu "Kika" transport nameštaja iznosi od 3.000 do 4.000 dinara u zavisnosti od kilometraže. Da bi se roba ugradila i delovi spojili, ako to ne umete sami, potrošači iz džepa treba da izdvoje od osam do deset posto od cene nameštaja.

- U našim radnjama može se iznajmiti i "Kika bus" koji je besplatan, ali se plaća osiguranje koje iznosi 1.000 dinara - kažu zaposleni u "Kiki".

- Kombi se iznajmljuje na dva sata, a uslov je da kupljena roba košta najmanje 40.000 dinara.

Trgovci kažu da je ovaj "bus" vrlo popularan među Beograđanima, jer je isplatljiv i ne plaćaju se radnici koji pomažu u transportu.

U "Eurosalonu" prevoz za kupljenu robu košta od 1.300 do 1.800 dinara, a druge usluge se dogovaraju pri kupovini. Oni koji se odluče da pazare u "Forma ideale" salonima, a žive blizu centra grada treba da izdvoje 1.200 dinara, dok oni čije su kuće u daljim opštinama, moraće da plate 1.600 dinara. Ugradnja košta pet odsto od ukupnog iznosa komada nameštaja, dok su "ruke" uračunate u cenu.

Trgovci u radnji "Neptun" kažu da je isporuka robe na teritoriji Beograda besplatna, a plaća se samo dekodiranje robe, uglavnom veš-mašina. Cena ove usluge zavisi od proizvođača.

Kupci često imaju muku i sa transportom bele tehnike. Tako isporuka robe koja iznosi od 2.000 dinara u "Tehnomaniji" je besplatna, a radnici je ostavljaju ispred vrata građana. Manji artikli se isporučuju pouzećem u prestonici, ali i po Srbiji, i u tom slučaju plaćaju se poštanski troškovi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik