Šoping u RS se više isplati

Bez autora
Mar 23 2010

Građani Loznice, Šapca, Bogatića i Sremske Mitrovice sve češće trguju u Republici Srpskoj zbog nižih cena i povoljnijih uslova. Već mesecima trgovci i ugostitelji u Bjeljini zadovoljno trljaju ruke jer na pazar i provod stiže na hiljade stanovnika iz okolnih mesta preko Drine, dok u Srbiji niko nije izračunao kako bi bar deo odliva novca mogao da se vrati u zemlju. Najveći mamac za stanovnike okolnih mesta sa desne obale Drine je bez sumnje, cena goriva. Trenutna razlika u ceni je oko 23 dinara, pa ni najnovije poskupljenje u Republici Srpskoj nije značajnije moglo da približi cene, jer je u Srbiji još jednom, gotovo preko noći, cena porasla. Vešti trgovci, od Zvornika, Bijeljine pa do Brčkog, na svakom koraku nude i mnoge druge pogodnosti za komšije iz Srbije. Tako, recimo, ono što je u lozničkim, šabačkim i sremskomitrovačkim prodavnicama retkost, u Republici Srpskoj je realnost - vraćanje poreza na dodatu vrednost.

Šoping u RS se više isplatiGrađani Loznice, Šapca, Bogatića i Sremske Mitrovice sve češće trguju u Republici Srpskoj zbog nižih cena i povoljnijih uslova.

Već mesecima trgovci i ugostitelji u Bjeljini zadovoljno trljaju ruke jer na pazar i provod stiže na hiljade stanovnika iz okolnih mesta preko Drine, dok u Srbiji niko nije izračunao kako bi bar deo odliva novca mogao da se vrati u zemlju.

Najveći mamac za stanovnike okolnih mesta sa desne obale Drine je bez sumnje, cena goriva.

Trenutna razlika u ceni je oko 23 dinara, pa ni najnovije poskupljenje u Republici Srpskoj nije značajnije moglo da približi cene, jer je u Srbiji još jednom, gotovo preko noći, cena porasla.

Vešti trgovci, od Zvornika, Bijeljine pa do Brčkog, na svakom koraku nude i mnoge druge pogodnosti za komšije iz Srbije. Tako, recimo, ono što je u lozničkim, šabačkim i sremskomitrovačkim prodavnicama retkost, u Republici Srpskoj je realnost - vraćanje poreza na dodatu vrednost.

“Svaki put kada pazarimo više od 100 KM, očekuje nas, kada ponovo dođemo u RS, vraćanje PDV, čija je stopa u RS 17 odsto”, priča Lozničanin Milan Knežević, koji sa porodicom redovno ide na pazar u Bijeljinu.

Građani Srbije koji odlaze po benzin i druge proizvode u RS kažu da na razlici u ceni benzina i povratku PDV, svakog meseca uštede oko 80 evra, a uz to gorivo ispadne "fraj".

S druge strane sve je manje onih koji poslednjih godina dolaze da kupuju u Loznici jer je, pored ostalog, procedura za vraćanje poreza na dodatu vrednost tako komplikovana da i najveći supermarketi godišnje nemaju dvocifren broj izdatih potvrda za tu "povlasticu".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik