STO snizila prognozu rasta svetske trgovine

Bez autora
Sep 26 2011

Svetska trgovinska organizacija (STO) snizila je danas prognozu rasta svetske trgovine robom u 2011. na 5,8 odsto, sa ranije projektovanih 6,5 odsto zbog povećane ekonomske neizvesnosti. Obim trgovine u razvijenim ekonomijama će ove godine porasti 3,7 odsto, u poređenju s jačanjem od 4,5 odsto, prognoziranim u aprilu.U zemljama s ubrzanim ekonomskim rastom ovogodišnji porast trgovine će dostići 8,5 odsto, što je takođe manje od ranije projektovanih 9,5 procenata. Svetska trgovina je u 2010. zabeležila rekordnu ekspanziju od 14,5 odsto, posle potonuća od 12 procenata u 2009.

STO snizila prognozu rasta svetske trgovineSvetska trgovinska organizacija (STO) snizila je danas prognozu rasta svetske trgovine robom u 2011. na 5,8 odsto, sa ranije projektovanih 6,5 odsto zbog povećane ekonomske neizvesnosti.

Obim trgovine u razvijenim ekonomijama će ove godine porasti 3,7 odsto, u poređenju s jačanjem od 4,5 odsto, prognoziranim u aprilu.

U zemljama s ubrzanim ekonomskim rastom ovogodišnji porast trgovine će dostići 8,5 odsto, što je takođe manje od ranije projektovanih 9,5 procenata, prenela je agencija AFP.

Svetska trgovina je u 2010. zabeležila rekordnu ekspanziju od 14,5 odsto, posle potonuća od 12 procenata u 2009.

Ekonomisti STO su objasnili da su "razvijene ekonomije posle prethodne prognoze iz aprila naročito bile suočene s teškoćama, uključujući posledice razornog zemljotresa i cunamija u Japanu, dugotrajne budžetske nesuglasice u SAD i sniženje kreditnog rejtinga te najevće svetske ekonomije, kao i aktuelnu dužničku krizu u zoni evra".

Usporeni ekonomski rast i visoka stopa nezaposlenosti u SAD takođe su podrili potrošačko poverenje i doprineli previranju na finansijskim tržištima.

Nemački izvoz je nedavno "zloslutno krenuo silaznim smerom" i rast na godišnjem nivou je opao sa 36 odsto u maju, na 16 procenata u julu.

Slično je i u Francuskoj gde je rast zvoza potonuo sa 44 odsto u maju, na svega devet odsto u julu.

Ekonomisti STO su upozorili na povećane rizike od slabljenja svetske ekonomije tokom poslednjih meseci , pre svega zbog pogoršanja situacije u Grčkoj. Neuspeh u rešavanju dužničke krize mogao bi da podstakne šire previranje na finansijskom tržištu , slično poremećajima posle kolapsa "Liman bradersa" 2008. godine, navedeno je u izveštaju.

Direktor STO Paskal Lami je pozvao vlade zemalja sveta da se uzdrže od primene protekcionističkih mera jer usporavanje globalne ekonomije nanosi štetu trgovini.

"Sada nije vreme za samostalno preduzimanje mera, već za jačanje i očuvanje svetskog trgovinskog sistema kako bi mogao da nastavi da obavlja svoju vitalnu funkciju u budućnosti", rekao je Lami.

Izveštaj STO je objavljen u vreme kada se u Vašingtonu održavaju godišnji sastanci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke. MMF je ranije ove sedmice snizio prognozu rasta svetske ekonomije na četiri odsto u ovoj i sledećoj godini i znatno snizio projekciju rasta svetske trgovine robom i uslugama na 7,8 odsto u 2011. i 5,8 odsto u idućoj godini.

MMF je pozvao članice STO da donesu neki plan za okončanje pregovora o svetskoj trgovini u okviru Runde iz Dohe koji su zapali u ćorsokak. Šest članica Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20), koja takođe održava sastanke u Vašingtonu, pozvalo je na postizanje sporazuma o donošenju nekog pouzdanog plana za okončanje jednodecenijskih pregovora iz Dohe na predstojećem samitu lidera G20 u novembru u Kanu.

Lami je upozorio da bi dovođenje pregovora iz Dohe u bezizlazan položaj moglo ugroziti sposobnost STO da funkcioniše i pozvao ministre trgovine da odluče o budućnosti tih pregovora na sastanku u Ženevi u decembru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik