Veće trošarine gase cigarete

Bez autora
Mar 24 2010

Povećanje trošarina, liberalizacija tržišta, ograničenje pušenja na javnim mjestima, ekonomska kriza i zabrana oglašavanja, glavni su razlozi zbog kojih je Tvornica duhana Rovinj u 2009. ostvarila 1,8 posto manje prihoda nego u 2008., 4,3 posto manje prodanih cigareta i smanjenje tržišnog udjela za 5,7 posto u Hrvatskoj, dok je ukupno duhansko tržište u Hrvatskoj palo za osam posto. To je rezultiralo i padom prihoda državnog proračuna od trošarina na cigarete, s 3,2 milijarde kuna u 2008. na tri milijarde kuna lani. Zbog povećanja trošarina, jeftini brandovi poskupjeli su za 25 posto, srednje skupe cigarete za 27 posto, dok se cijena premium brandova smanjila za 12 posto.

Veće trošarine gase cigaretePovećanje trošarina, liberalizacija tržišta, ograničenje pušenja na javnim mjestima, ekonomska kriza i zabrana oglašavanja, glavni su razlozi zbog kojih je Tvornica duhana Rovinj u 2009. ostvarila 1,8 posto manje prihoda nego u 2008., 4,3 posto manje prodanih cigareta i smanjenje tržišnog udjela za 5,7 posto u Hrvatskoj, dok je ukupno duhansko tržište u Hrvatskoj palo za osam posto.

To je u srijedu na konferenciji za novinare ustvrdio Davor Tomašković, predsjednik Uprave TDR-a, uz napomenu kako je to rezultiralo i padom prihoda državnog proračuna od trošarina na cigarete, s 3,2 milijarde kuna u 2008. na tri milijarde kuna lani.

Zbog povećanja trošarina, jeftini brandovi poskupjeli su za 25 posto, srednje skupe cigarete za 27 posto, dok se cijena premium brandova smanjila za 12 posto.

Posljedica manje platežne moći građana - koji su u TDR-ovoj anketi ustvrdili kako im je lani raspoloživi dohodak prvi put pao nakon niza godina (za pet posto) -  ta da je TDR-ov najjeftiniji York povećao udio s dva na 10 posto u segmentu jeftinih brandova.

Osim toga, značajno se povećala kupnja cigareta u inozemstvu, kao i nelegalna trgovina duhanom. Ukupna godišnja vrijednost sivog tržišta i prekogranične kupnje cigareta u BiH i Srbiji iznosi sada oko milijardu kuna, ili oko 80 milijuna kutija cigareta, zbog čega državni proračun ostaje tanji za 450 do 500 milijuna kuna.

U ovoj godini Tomašković očekuje pad prodaje za pet do osam posto ako ne bude novih povećanja trošarina. Prema paritetu kupovne moći, Hrvati plaćaju najskuplje cigarete jer prema toj računici jednu kutiju plaćaju 5,4 eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik