Veletržnica konačno stiže

Bez autora
Sep 08 2011

Beograd će na proleće sledeće godine dobiti veletržnicu. Na 18,5 hektara kod Kvantaške pijace najpre će nići hala od 10.400 metara kvadratnih za prodaju svežeg voća i povrća, a kasnije još tri hale. Uz zeleniš u savremeno opremljenim halama beogradske veletržnice, prodavaće se sveže meso, riba i - cveće. U prvoj fazi izgradnje veletržnice biće potrošeno 8,2 miliona evra. Prvi projekt veletržnice u glavnom gradu star je gotovo tri decenije. Do prošle godine bio je samo mrtvo slovo na papiru. Najzad su rešeni imovinsko-pravni odnosi, a stručnjaci Instituta "Kirilo Savić" su uradili idejno rešenje. Pre godinu i po dana formiran je tim, u kome su predstavnici "Gradskih pijaca" Ministarstva trgovine i poljoprivrede, Gradskog javnog pravobranilaštva i Sektora za komunalno-stambene poslove grada. Potpuno su preuredili zgradu na Kvantaškoj pijaci u logistički centar gde će se naći uprava novoosnovanog gradskog preduzeća "Veletržnica". Celokupni kapital obezbedio je grad Beograd.

Veletržnica konačno stižeBeograd će na proleće sledeće godine dobiti veletržnicu.

Na 18,5 hektara kod Kvantaške pijace najpre će nići hala od 10.400 metara kvadratnih za prodaju svežeg voća i povrća, a kasnije još tri hale. Uz zeleniš u savremeno opremljenim halama beogradske veletržnice, prodavaće se sveže meso, riba i - cveće. U prvoj fazi izgradnje veletržnice biće potrošeno 8,2 miliona evra.

Prvi projekt veletržnice u glavnom gradu star je gotovo tri decenije. Do prošle godine bio je samo mrtvo slovo na papiru. Najzad su rešeni imovinsko-pravni odnosi, a stručnjaci Instituta "Kirilo Savić" su uradili idejno rešenje.

- Pre godinu i po dana formiran je tim, u kome su predstavnici "Gradskih pijaca" Ministarstva trgovine i poljoprivrede, Gradskog javnog pravobranilaštva i Sektora za komunalno-stambene poslove grada - kaže Dragan Pušara, generalni direktor "Gradskih pijaca".

- Potpuno smo preuredili zgradu na Kvantaškoj pijaci u logistički centar gde će se naći uprava novoosnovanog gradskog preduzeća "Veletržnica". Celokupni kapital obezbedio je grad Beograd.

Prema njegovim rečima, već naredne nedelje u javnim glasilima biće objavljen poziv svim poljoprivrednim i trgovinskim preduzećima koji su zainteresovani da zakupe ili uđu u dokapitalizaciju ovog objekta. Svi koji budu hteli da ulažu u veletržnicu imaće pravo na izbor lokacije, a i zakup će im biti povoljniji.

- Svako preduzeće moći će da zakupi najviše 450 kvadrata - ističe Pušara.

- U planu je izgradnja dve hale od po 10.400 metara kvadratnih, zatim prostor od 6.000 kvadrata za sveže meso i ribu i 4.200 kvadrata za cveće. Individualni poljoprivredni proizvođači moći će da ponude svoju robu na prostoru kamionske pijace, koja će biti takođe potpuno renovirana.

Iako u našoj zemlji postoji tradicija kupovine robe na pijacama, do sada nije izgrađena nijedna veletržnica. Koliko su pijace značajne ukazuju i zvanični statistički podaci, koji govore da zelene tržnice u prodaji i otkupu poljoprivrednih proizvoda u Srbiji učestvuju sa oko 35 odsto. Razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje prevazišao je trgovinu "Kvantaša". Samo mali deo trgovine Beograda i okoline obavi se preko ove pijace. Gradnjom veletržnice asortiman biljnih i ratarskih kultura umnogome bi se povećao, a pojaviće se i veći broj novih proizvođača, ne samo u okolini prestonice, već i na teritoriji cele Srbije.

Pijace trgovi

Nedavno je završeno renoviranje pijace u novobeogradskom Bloku 44. Uveliko traju radovi na prvoj beogradskoj pijaci- trgu u Zemunu, a u planu je uređenje i u Skadarliji. Biće raspisan konkurs za idejno rešenje "Bajlonijevog trga", koji će imati veliki amfiteatar, fontane, a fasade okolnih zgrade dobiće novo ruho. Za pijacu na Vidikovcu interesantno je da će postati prva tržnica koja će proizvoditi struju.

Na krovovima objekata koje okružuju pijacu biće postavljene solarne ploče. I ova tržnica, prema planu, biće uređena i proširena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik