Vraćen PDV na sever Kosova

Bez autora
Sep 19 2011

Vlada Srbije odlučila je da sever Kosmeta vrati u poreski sistem zemlje. Izmena Uredbe o izvršavanju Zakona o porezu na dodatu vrednost na teritoriji Kosova, koju je Vlada usvojila u petak 16. septembra, praktično znači uvođenje ponovne naplate PDV-a na promet roba i usluga u toj pokrajini. Na telefonskoj sednici, Vlada je odlučila da ukine carinski postupak na kontrolnim punktovima na administrativnim prelazima prema Kosovu, a promet roba i usluga u Pokrajini vrati u poreski sistem Srbije. U obrazloženju ove vladine odluke navedeno je da je osnovni razlog donošenja izmene Uredbe bio da se "suzbiju zloupotrebe kod prometa telekomunikacionih usluga, koje se oporezuju prema mestu primaoca usluga, zatim kod otpremanja motornih vozila, nafte i naftnih derivata sa teritorije Republike Srbije van Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (APKM) na teritoriju APKM." U prometu roba i usluga sa Pokrajinom ostvarivalo se poresko oslobađanje sa pravom na odbitak prethodnog poreza.

Vraćen PDV na sever KosovaVlada Srbije usvojila uredbu koja praktično znači uvođenje ponovne naplate PDV. Suština ponovnog uvođenja PDV-a je dokazivanje da sever Kosova nije u rukama kriminalaca, kaže Borko Stefanović.

Vlada Srbije odlučila je da sever Kosmeta vrati u poreski sistem zemlje. Izmena Uredbe o izvršavanju Zakona o porezu na dodatu vrednost na teritoriji Kosova, koju je Vlada usvojila u petak 16. septembra, praktično znači uvođenje ponovne naplate PDV-a na promet roba i usluga u toj pokrajini, potvrđeno je Tanjugu u Vladi.

Na telefonskoj sednici, Vlada je odlučila da ukine carinski postupak na kontrolnim punktovima na administrativnim prelazima prema Kosovu, a promet roba i usluga u Pokrajini vrati u poreski sistem Srbije.

U obrazloženju ove vladine odluke, u koju je Tanjug imao uvid, navedeno je da je osnovni razlog donošenja izmene Uredbe bio da se "suzbiju zloupotrebe kod prometa telekomunikacionih usluga, koje se oporezuju prema mestu primaoca usluga, zatim kod otpremanja motornih vozila, nafte i naftnih derivata sa teritorije Republike Srbije van Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (APKM) na teritoriju APKM."

Prema dosadašnjem zakonskom rešenju, u prometu roba i usluga sa Pokrajinom ostvarivalo se poresko oslobađanje sa pravom na odbitak prethodnog poreza.

Prva posledica ove odluke Vlade Srbije već je uzrokovala ujednačavanje cene benzina s cenama u Srbiji. Bezolovni benzin na severu Kosova sada košta 132 dinara, dok je prekjuče koštao svega 120 dinara, a evro dizel košta 135 dinara, umesto dosadašnjih 116 dinara.

Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović tim povodom je za Politiku rekao da je da suština ponovnog uvođenja PDV-a upravo dokazivanje da "sever Kosova nije u rukama kriminalaca.

"Ovim pokazujemo da država Srbija ima kapacitet da omogući građanima sa severa Kosmeta da budu izjednačeni sa svojim sugrađanima u Centralnoj Srbiji. Ujedno, na taj potez uticali su i predsednici opština sa severa, kao i sami građani koji su to prepoznali kao problem i tražili od Vlade Srbije da ponovo uvede PDV", rekao je Stefanović.

Vladimir Jovičić, zamenik šefa pregovaračkog tima u pregovorima s Prištinom, kaže da je neplaćanje PDV-a na severu Kosmeta u poslednje tri godine bilo glavni izvor bogaćenja pojedinaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik