Kako da za male pare obiđeš svetske muzeje

Bez autora
Mar 14 2011

Jedno od večitih pitanja svih turista je kako se "provući" za što manje para kroz muzeje, galerije i slične kulturne sadržaje. U zemljama istočne Evrope, gde postoje dve tarife, za domaće i strane turiste, pokušajte da objasnite da ste iz "bratske" i siromašne zemlje - Rusi, Ukrajinci, Rumuni i mnogi njima slični će vam rado izdati karte "za državljane".Grci nisu u istočnoj Evropi, ali će to isto učiniti tako što će vam dati karte "EU" ili besplatne, ako vide da ste iz Srbije. U manjim galerijama u Španiji to će, takođe, biti slučaj. Za ostalo, ne vredi vam šarm.

Kako da za male pare obiđeš svetske muzejeJedno od večitih pitanja svih turista je kako se "provući" za što manje para kroz muzeje, galerije i slične kulturne sadržaje.

U zemljama istočne Evrope, gde postoje dve tarife, za domaće i strane turiste, pokušajte da objasnite da ste iz "bratske" i siromašne zemlje - Rusi, Ukrajinci, Rumuni i mnogi njima slični će vam rado izdati karte "za državljane".

Grci nisu u istočnoj Evropi, ali će to isto učiniti tako što će vam dati karte "EU" ili besplatne, ako vide da ste iz Srbije. U manjim galerijama u Španiji to će, takođe, biti slučaj. Za ostalo, ne vredi vam šarm.

Proučite na Internetu koji su dani (a obično ima jedan) u nedelji kada se ne plaća karta - takav je slučaj i sa Pradom u Madridu, i sa Alkazarom i Alhambrom ili džamijom - katedralom u Sevilji, Granadi i Kordobi u Andaluziji, piše "Travel Magazin".

Dakle, "natempirajte" posete tako da "upadnete" u besplatan termin. Svi sajtovi važnijih institucija daju takvu informaciju, a ni vodiči poput Lonely Planeta ne oskudevaju u informacijama.

Naravno, postoje i takvi muzeji i galerije koji su besplatni - takav je slučaj sa Muzejom kraljice Sofije u Madridu (Pikasova Gernika zavređuje da je vidite). Najnovija vest je da je Švedska otvorila za sve posetioce 19 najvećih muzeja, besplatno, stalno. Neki muzeji su, opet, besplatni za starije od 60 godina.

Naravno, postoje i popusti koje, takođe, treba potražiti na vebu, zavisno od legitimacije koju imate (Euro 26, ISIC, ISTC, penzionerska)...

Za kraj ono najbanalnije, ali često najvažnije - pogledajte na Internetu kada je dan odmora, da ne pokušate da uđete u muzej baš tad - obično je ponedeljak neradan! Takav dan unapred odvojite za obilaske drugih stvari.

Sada nema izgovora - krenite u muzeje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik