Svetski bogataši bogatiji za blizu bilion dolara

Bez autora
Mar 10 2011

Lista svetskih milijardera je u poslednjih godinu dana povećana za 199 bogataša, ali nijedan od njih se nije približio neprikoslovenom Meksikancu Karlosu Slimu, najbogatijem čoveku na svetu, koji je za godinu dana povećao bogatstvo za 20,5 milijardi dolara.Na ovogodišnjoj "Forbsovoj" listi se našao rekordan broj od 1.210 milijardera, s ukupnim bogatstvom od 4,5 biliona (hiljarda milijardi) dolara, što je povećanje u odnosu na 3,6 biliona dolara lane.

Svetski bogataši bogatiji za blizu bilion dolaraLista svetskih milijardera je u poslednjih godinu dana povećana za 199 bogataša, ali nijedan od njih se nije približio neprikoslovenom Meksikancu Karlosu Slimu, najbogatijem čoveku na svetu, koji je za godinu dana povećao bogatstvo za 20,5 milijardi dolara, pokazala je ovogodišnja lista najbogatijih ljudi na svetu, koju izdaje kompanija "Forbs".

Na ovogodišnjoj "Forbsovoj" listi se našao rekordan broj od 1.210 milijardera, s ukupnim bogatstvom od 4,5 biliona (hiljarda milijardi) dolara, što je povećanje u odnosu na 3,6 biliona dolara lane.

Mada najveći deo tog bogatstva, oko 1,5 biliona dolara, kontrolišu američki milijarderi, lista pokazuje da je više od polovine novih milijardera došlo iz Brazila, Rusije, Indije i Kine.

Kina je gotovo udvostručila broj milijardera i sada ih ima 115, među kojima je najbogatiji Robin Li, s imetkom od devet milijardi dolara.

Na vrhu liste je drugu godinu uzastopce meksički telekomunikacioni magnat Karlos Slim čije je bogatstvo povećano na 74 milijarde dolara zahvaljujući jačanju meksičnog tržišta akcija, snažnijoj meksičkoj valuti peso i uspešnim poslovnim transakcijama. Najveći deo njegovog neto bogatstva dolazi iz njegovog vlasništva u najvećem latinoameričkom provajderu telefonskih usluga "Amerika Movil".

Drugu poziciju zauzima Bil Gejts, koosnivač "Majkrosofta" i sadašnji filantrop, čije je neto bogatstvo "Forbs" procenio na 56 milijardi dolara. "Forbs" je podsetio da je Gejts , nekada najbogatiji čovek na svetu, izdvojio 30 milijardi dolara u "Fondaciju Gejts".

Oporavak tržišta akcija pomogao je američkom investitoru Vorenu Bafetu da poveća svoje bogatstvo na 50 milijardi dolara, dok je povratak tražnje luksuznih proizvoda doprineo da se izvršni direktor multinacionalne kompanije koja trguje luksuznim proizvodima LVMH, Francuz Bernar Arno, popenje sa sedmog, na četvrto mesto na listi, s neto bogatstvom od 41 milijarde dolara.

Sastav prve desetorice na "Forbsovoj" listi je, sem izvesnih pomeranja, gotovo nepromenjen. Kristi Volton, čiji su svekar Sem Volton i njegov brat bili osnivači lanca prodavnica "Vol Mart", smenila je Nemca Karla Albrehta na 10. mestu. Voltonova, jedna od 102 žene na ovogodišnjoj listi, povećala je bogatstvo na 26 milijardi dolara.

Neto imetak Marka Zakerberga, izvršnog direktora popularne društvene mreže "Fejsbuk", za proteklih godinu dana je najviše povećan i više nego utrostručen - na 13,5 milijardi dolara, čime je dospeo na 52. mesto na listi.

Još jedan zaposleni u "Fejsbuku", 26-ogodišnji Dastin Moskovic, debitovao je na listi kao najmlađi milijarder, s bogatstvom od 2,7 milijardi dolara koje ga je svrstalo na 420. poziciju.

Od 101 ruskog milijardera, u Moskvi živi njih 79, čime je ruska prestonica lako pretekla Njujork u kojem ih ima "svega" 58. "Forbs" je procenio da je ruski magnat u sektoru čelika Vladimir Lisin najbogatiji Rus, s ličnim imetkom od 24 milijarde dolara, čime je zauzeo 14. mesto na listi.

Povećanje broja ruskih milijardera povezuje se sa ekspanzijom rasta cena sirovina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik