Konkurs za idejna rešenja porodičnih stambenih objekata u okviru projekta “Srpska tradicionalna kuća”

Bez autora
Sep 04 2013

U cilju realizacije projekta “Srpska tradicionalna kuća”, koje je na osnovu Zakona o ministarstvima i Zakona o budžetu pokrenuo ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, resorno Ministarstvo raspisalo je javni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje porodičnih stambenih objekata zasnovanih na arhitektonskim principima tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije. Polazeći od činjenice da je arhitektonsko nasleđe važan deo nacionalnog identiteta svakog naroda, a u skladu sa Načelima za uređenje i korišćenje prostora, Zakona o planiranju i izgradnji, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma prepoznalo je značaj očuvanja graditeljskog nasleđa, kao i njegove afirmacije kroz razvoj i primenu tradicionalnih principa u savremenoj praksi planiranja, projektovanja i građenja u Srbiji.

Konkurs za idejna rešenja porodičnih stambenih objekata u okviru projekta “Srpska tradicionalna kuća”U cilju realizacije projekta “Srpska tradicionalna kuća”, koje je na osnovu Zakona o ministarstvima i Zakona o budžetu pokrenuo ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, resorno Ministarstvo raspisalo je javni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje porodičnih stambenih objekata zasnovanih na arhitektonskim principima tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije.

Polazeći od činjenice da je arhitektonsko nasleđe važan deo nacionalnog identiteta svakog naroda, a u skladu sa Načelima za uređenje i korišćenje prostora, Zakona o planiranju i izgradnji, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma prepoznalo je značaj očuvanja graditeljskog nasleđa, kao i njegove afirmacije kroz razvoj i primenu tradicionalnih principa u savremenoj praksi planiranja, projektovanja i građenja u Srbiji.

Svrha konkursa je da se kroz odabir najkvalitetnijih rešenja potvrdi univerzalnost koncepta srpske tradicionalne kuće i prepoznaju principi projektovanja i gradnje primenjivi u savremenim uslovima, pri čemu će se projekti za izgradnju porodičnih stambenih objekata besplatno dodeljivati zainteresovanim građanima.

Konkurs organizuje Ministarstvo građevinarstva i urbanizma uz podršku Udruženja arhitekata Srbije, a sredstva za organizaciju i sprovođenje konkursa se obezbeđuju iz Budžeta Republike Srbije.

Konkurs je otvoren, anoniman i jednostepen. Pravo učešća na konkursu imaju pravna i fizička lica, pri čemu pravna lica moraju biti upisana u odgovarajući registar za izradu tehničke dokumentacije, dok fizička lica moraju imati visoku stručnu spremu iz oblasti arhitekture.

Učesnici konkursa imaju slobodu da u svoje timove uključe studente arhitekture, kao i mlade stručnjake iz drugih struka koji bi svojim stavovima i znanjima doprineli unapređenju konkursnih rešenja.

Zadatak učesnika konkursa je da, koristeći one elemente tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije primenjive u savremenoj praksi projektovanja i izgradnje, predlože odgovarajuće modele porodičnih stambenih objekata:
1.) “moravska” kuća
2.) “šumadijska” kuća
3.) “vojvođanska” kuća
4.) kuća “brvnara”

Javni konkurs raspisan je danas, 4. septembra 2013. godine, dok je krajnji rok za predaju radova 4. oktobar 2013. godine, do 15 časova. Programski elementi, javni poziv i konkursna dokumentacija dostupni su na internet strani Ministarstva građevinarstva i urbanizma.

Dodatna pitanja u vezi sa pripremanjem ponude, odnosno načinom predaje konkursnog rada, mogu se poslati na e-mail adresu: nevena.djurovic@mgu.gov.rs, najkasnije do 29. septembra 2013. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik