Hrvatski bankarski sustav u skupini je s Gvatemalom

Bez autora
Nov 13 2011

Prema analizi agencije za dodjelu kreditnog rejtinga Standard&Poor’s, hrvatski bankarski sustav jedan je od rizičnijih među ukupno 89 država. Hrvatski bankarski sustav smješten je u skupinu šest, od njih ukupno deset, a deseta je ujedno i najrizičnija. U skupini s Hrvatskom nalaze se Bahrein, Estonija i Gvatemala. Prema ocjeni S&P-a, bankarski sustav Hrvatske lošiji je od češkog, slovačkog i španjolskog, koji su u skupini 4, te slovenskog i poljskog iz skupine 5. Bankarski sustavi Mađarske, Islanda, Irske, Litve i Rusije smješteni su u sedmu, Ukrajina je u devetoj, a Grčka u posljednjoj, desetoj skupini. S&P nije iznenađen visinom udjela kredita u Hrvatskoj za koju se očekuje da će uskoro ući u Europsku uniju, denominiranih u eurima (oko 60 posto). No upozoravaju da su banke zbog toga izložene riziku jer su kreditirale kompanije bez adekvatnog jamstva.

Hrvatski bankarski sustav u skupini je s GvatemalomPrema analizi agencije za dodjelu kreditnog rejtinga Standard&Poor’s, hrvatski bankarski sustav jedan je od rizičnijih među ukupno 89 država.

Hrvatski bankarski sustav smješten je u skupinu šest, od njih ukupno deset, a deseta je ujedno i najrizičnija.

U skupini s Hrvatskom nalaze se Bahrein, Estonija i Gvatemala. Prema ocjeni S&P-a, bankarski sustav Hrvatske lošiji je od češkog, slovačkog i španjolskog, koji su u skupini 4, te slovenskog i poljskog iz skupine 5. Bankarski sustavi Mađarske, Islanda, Irske, Litve i Rusije smješteni su u sedmu, Ukrajina je u devetoj, a Grčka u posljednjoj, desetoj skupini. S&P nije iznenađen visinom udjela kredita u Hrvatskoj za koju se očekuje da će uskoro ući u Europsku uniju, denominiranih u eurima (oko 60 posto).

No upozoravaju da su banke zbog toga izložene riziku jer su kreditirale kompanije bez adekvatnog jamstva. Zbog te razine S&P kritizira i HNB. Drago Jakovčević s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu smatra da je hrvatski bankarski sustav stabilan jer nije bio uključen u financiranje imovine čije je podrijetlo iz SAD-a niti je kupovao obveznice država EU-a koje su sada u velikim problemima. Smatra da prijetnja bankama dolazi iz gospodarstva.

Također postoji i rizik da bi vlasnice naših banaka, u slučaju da im zaškripi, povukle kapital, smatra Jakovčević, a prenosi poslovni.hr. S&P je upozorio na još jedan pro­blem za hrvatske banke: tržište nekretnina pada već dvije godine, od vrhunca 2009. Očekuju da će korekcija cijena nekretnina i pripadajući proces promjene utjecaja imati značajan udarac na bankarski sektor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik