IFC nastavlja podršku FBiH: Jednostavniji privredni propisi

Bez autora
Nov 10 2011

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) zadovoljna je saradnjom sa Vladom Federacije BiH. To je u četvrtak nakon susreta sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem izjavio regionalni menadžer IFC-a Per Kellerhaug. Tokom sastanka bilo je riječi o provedbi regulatorne reforme i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u Federaciji BiH. Do sastanka je došlo nakon što je implementirana druga faza projekta koja je imala cilj sveobuhvatnu analizu, pojednostavljenje i unapređenje administrativnih postupaka na nivou Federacije BiH. IFC uz podršku donatora podupire uspostavu efikasne organizacije te pojednostavljenja privrednih propisa koji se odnose na dozvole, rješenja, licence i saglasnosti na nivou Federacije BiH. To je put i kako da se da se poveća transparentnost i smanje troškovi poslovanja u Federaciji BiH. Sredstva za ove namjene osigurali su Vlada FBiH i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju - SIDA i IFC.

IFC nastavlja podršku FBiH: Jednostavniji privredni propisiMeđunarodna finansijska korporacija (IFC) zadovoljna je saradnjom sa Vladom Federacije BiH.

To je u četvrtak nakon susreta sa premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem izjavio regionalni menadžer IFC-a Per Kellerhaug.

Tokom sastanka bilo je riječi o provedbi regulatorne reforme i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta u Federaciji BiH. Do sastanka je došlo nakon što je implementirana druga faza projekta koja je imala cilj sveobuhvatnu analizu, pojednostavljenje i unapređenje administrativnih postupaka na nivou Federacije BiH. IFC uz podršku donatora podupire uspostavu efikasne organizacije te pojednostavljenja privrednih propisa koji se odnose na dozvole, rješenja, licence i saglasnosti na nivou Federacije BiH. To je put i kako da se da se poveća transparentnost i smanje troškovi poslovanja u Federaciji BiH.

Sredstva za ove namjene osigurali su Vlada FBiH i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju - SIDA i IFC.

Premijer Nikšić je kazao da je rad na ovom projektu počeo u prošlom sazivu Vlade Federacije BiH, ali je najveći dio posla urađen za vrijeme ovog saziva. Najveća pojednostavljenja su napravljena u skraćenju vremena administrativnih postupaka i smanjenju obima potrebnih dokumenata i tu su napravljene uštede od oko 100 miliona KM.

Novinari su informisani da će IFC i Švedska vlada zadovoljni ostvarenim rezultatima i dalje biti posvećeni BiH, podržavati investicije i pružiti savjete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik