Njemački partner želi graditi termoelektranu

Bez autora
Nov 10 2011

Načelnik općine Sanski Most Mustafa Avadgić zvanično je dobio pismo namjere o izgradnji termoelektrane na prostoru na lokalitetu rudnika Kamengrad od strane poslovnog partera iz Njemačke. Identitet ove kompanije još uvijek se ne otkriva, a njemački partner ima namjeru izgradnje mini termoelektrane ukupne energetske snage od pet megavata. Radi se o maloj termoelektrani čijom bi se izgradnjom u potpunosti ispoštovale sve okolnosti u vezi sa zaštitom životne okoline, što se do sada često postavljalo kao jedna od otežavajućih okolnosti kod izgradnje jednog takvog postrojenja. Menadžment kamengradskog rudnika u potpunosti podržava ideju, jer bi se izgradnjom termoelektrane riješilo pitanje plasmana mrkog uglja. Na ovaj način aktivirali bi se i jamski kopovi koji su upotpunosti zanemareni u poslijeratnom periodu, a prema procjenama otvorilo bi se 150 radnih mjesta, što je primarni interes lokalnih vlasti.

Njemački partner želi graditi termoelektranuNačelnik općine Sanski Most Mustafa Avadgić zvanično je dobio pismo namjere o izgradnji termoelektrane na prostoru na lokalitetu rudnika Kamengrad  od strane poslovnog partera iz Njemačke.

Identitet ove kompanije još uvijek se ne otkriva, a prema riječima Avdagića njemački partner ima namjeru izgradnje mini termoelektrane ukupne energetske snage od pet megavata.

- Radi se o maloj termoelektrani čijom bi se izgradnjom u potpunosti ispoštovale sve okolnosti u vezi sa zaštitom životne okoline, što se do sada često postavljalo kao jedna od otežavajućih okolnosti kod izgradnje jednog takvog postrojenja - kaže Avdagić.

On potvrđuje da menadžment kamengradskog rudnika upotpunosti podržava ideju, jer bi se izgradnjom termoelektrane riješilo pitanje plasmana mrkog uglja.

- Na ovaj način aktivirali bi se i jamski kopovi koji su upotpunosti zanemareni u poslijeratnom periodu, a prema procjenama otvorilo bi se 150 radnih mjesta, što je primarni interes lokalnih vlasti - ističe dr. Avdagić.

Plasman uglja najveći problem

Rudnik mrkog uglja Kamengrad jedini je u FBiH  privatiziran javnim upisom dionica, a najveći problem menadžmenta ove firme je plasman mrkog uglja.

Prije rata veliki korisnici kamengradskog uglja bili su prijedorski Celpak i Tvornica celuloze u Drvaru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik