"Panasonik" iz Svilajnca

Bez autora
Feb 27 2011

Japanski "Panasonik" počeo je probnu proizvodnju u pogonu u Svilajncu i već izvozi u Evropsku uniju. U pogonu se proizvode elektronski sklopovi i prigušivači za fluorescentnu i LED rasvetu. Prateći zahteve evropskog tržišta, japanski proizvođač elektronike se u Srbiji opredelio za efikasnu elektronsku rasvetu, a u budućnosti i LED module. Japancima je stalo da zaštite tehnologiju, pa snimanje u hali u Svilajncu nije moguće. Iako su mnogi detalji tajna, u Svilajncu su zadovoljni što je "Panasonik" baš tu uložio milion evra. Pre petnaest dana, prvi kontingent robe je otišao na evropsko tržište. Preko 20 radnika radi i već je primilo i drugu platu. Većina je sa srednjom školom, ali ima četiri inženjera.

Kompanija "Panasonik" počela probnu proizvodnju u Svilajncu. To je prva fabrika japanskog proizvođača elektronike u Srbiji. Prvi kontingent robe plasiran na evropsko tržište. Opština Svilajnac ponudila Ambasadi Japana da na površini od 23 hektara izgradi Industrijski centar.

Japanski "Panasonik" počeo je probnu proizvodnju u pogonu u Svilajncu i već izvozi u Evropsku uniju, zadovoljno ističu u lokalnoj samoupravi. U pogonu se proizvode elektronski sklopovi i prigušivači za fluorescentnu i LED rasvetu.

Preteći zahteve evropskog tržišta, japanski proizvođač elektronike se u Srbiji opredelio za efikasnu elektronsku rasvetu, a u budućnosti i LED module.

Japancima je stalo da zaštite tehnologiju, pa snimanje u hali u Svilajncu nije moguće. Iako su mnogi detalji tajna, u Svilajncu su zadovoljni što je "Panasonik" baš tu uložio milion evra.

"Pre petnaest dana, prvi kontingent robe je otišao na evropsko tržište. Preko 20 radnika radi i već je primilo i drugu platu. Većina je sa srednjom školom, ali ima četiri inženjera", kaže Predrag Milanović, zamenik predsednika Opštine Svilajnac.

U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza kažu da "Panasonik" za taj projekat nije koristio državne subvencije za nova zapošljavanja.

Miloš Ćurčin iz Siepe kaže da će "Panasonik" graditi još jednu fabriku, ali kada će to biti, zavisi od poslovne dinamike kompanije.

Opština Svilajnac ponudila je Ambasadi Japana da na površini od 23 hektara izgradi Industrijski centar.

U ambasadi su zainetresovani za tu ideju, a ugostitelji u Svilajncu je prate - u nekim restoranima, na jelovniku se već može naći suši.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik