Projekt EU o finansijskoj kontroli: Novi model upravljanja u borbi protiv korupcije

Bez autora
Nov 13 2011

Cilj javne interne finansijske kontrole (PIFC) je podizanje svijesti viših rukovodilaca u budžetskim institucijama o ovakvoj vrsti kontrole, naročito u pogledu usvojenog zakonodavstva, upravljačke odgovornosti i važnosti javne interne finansijske kontrole u procesu evropskih integracija BiH. Poručili su ovo organizatori tokom konferencije o javnoj finansijskoj kontroli koja je održana u Banjoj Luci. Oni su naglasili da je to dugoročan projekt koji traje u prosjeku sedam godina, a koji u konačnici doprinosi efikasnijem radu javnih institucija. Evropska komisija već izvjesno vrijeme radi na reorganizaciji ovih procesa, a u budućnosti veći fokus će biti na efikasnosti i učinkovitosti javne uprave. Naglasak ne treba biti na onome što se ulaže, nego na onome što se dobiva. Ne radi se o tome jesu li sredstva utrošena, nego jesu li zadati ciljevi time dostignuti.

Projekt EU o finansijskoj kontroli: Novi model upravljanja u borbi protiv korupcijeCilj javne interne finansijske kontrole (PIFC) je podizanje svijesti viših rukovodilaca u budžetskim institucijama o ovakvoj vrsti kontrole, naročito u pogledu usvojenog zakonodavstva, upravljačke odgovornosti i važnosti javne interne finansijske kontrole u procesu evropskih integracija BiH.

Dugoročan projekt

Poručili su ovo organizatori tokom konferencije o javnoj finansijskoj kontroli koja je  održana u Banjoj Luci. Oni su naglasili da je to dugoročan projekt koji traje u prosjeku sedam godina, a koji u konačnici doprinosi efikasnijem radu javnih institucija.

Šef Odjela za interne finansijske kontrole pri EU Rober Žile (Robert Gielisse) istakao je da Evropska komisija već izvjesno vrijeme radi na reorganizaciji ovih procesa, a da će u budućnosti veći fokus biti na efikasnosti i učinkovitosti javne uprave.

- Da pojednostavimo, naglasak ne treba biti na onome što ulažemo, nego na onome što se dobiva. Ne radi se o tome jesu li sredstva utrošena, nego jesu li zadati ciljevi time dostignuti - pojasnio je Žile.

Nema sistema

Na pitanje kako će ovaj proces pomoći da se visok stepen korupcije u javnoj upravi u BiH smanji, Gilis je kazao da generalno zloupotreba sredstava, korupcija i prevare imaju velikog neprijatelja, a to je transparentnost.

- Sistem PIFC zasnovan je na nekoliko stubova, od kojih je transparentnost najvažniji, ali ne postoji sistem na svijetu koji bi garantirao da neće biti korupcije i zloupotrebe - napomenuo je Žile.

Projekt finansira EU

Konferenciju su organizirali Ministarstvo finansija RS i Projekt tehničke pomoći pod nazivom "Podrška uvođenju javne interne finansijske kontrole".

Projekt finansira Evropska unija iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u iznosu od oko 1,1 milion eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik