Sutra odobrenje za izgradnju termoelektrane "Stanari"

Bez autora
Nov 10 2011

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić tokom sutrašnje posjete Rudniku lignita Stanari uručiće investitorima – EFT grupi i izvođaču radova – kineskoj elektro korporaciji “Donfang” odobrenje za izgradnju termoelektrane Stanari. U blizini rudnika lignita Stanari gradiće se termoelektrana instalisane snage 300 megavata, koja će godišnje proizvoditi oko milion megavatčasova električne energije, što je do danas jedna od najvećih investicija u energetskom sektoru RS i BiH. Vrijednost ulaganja u razvoj energetskog kompleksa Stanari je veća od 500 miliona evra, od čega će 350 miliona biti uloženo u izgradnju termoelektrane, a ostalo u proširenje kapaciteta rudnika. U fazi izgradnje termoelektrane biće otvoreno 1 000 novih radnih mjesta za domaće radnike različitih struka, prije svega na građevinskim poslovima, poslovima montaže čelične konstrukcije, mašinskih i elektro instalacija, a biće uposlena i domaća građevinska operativa te domaći proizvođači građevinskih materijala.

Sutra odobrenje za izgradnju termoelektrane "Stanari"Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić tokom sutrašnje posjete Rudniku lignita Stanari uručiće investitorima – EFT grupi i izvođaču radova – kineskoj elektro korporaciji “Donfang” odobrenje za izgradnju termoelektrane Stanari.

U blizini rudnika lignita Stanari gradiće se termoelektrana instalisane snage 300 megavata, koja će godišnje proizvoditi oko milion megavatčasova električne energije, što je do danas jedna od najvećih investicija u energetskom sektoru RS i BiH – saopšteno je resornog ministarstva.

Vrijednost ulaganja u razvoj energetskog kompleksa Stanari je veća od 500 miliona evra, od čega će 350 miliona biti uloženo u izgradnju termoelektrane, a ostalo u proširenje kapaciteta rudnika.

U fazi izgradnje termoelektrane biće otvoreno 1 000 novih radnih mjesta za domaće radnike različitih struka, prije svega na građevinskim poslovima, poslovima montaže čelične konstrukcije, mašinskih i elektro instalacija, a biće uposlena i domaća građevinska operativa te domaći proizvođači građevinskih materijala.

Po završetku radova, u TE Stanari biće otvoreno 250 novih radnih mjesta. Proširenje rudnika će, pored toga, zahtijevati otvaranje još 150 novih radnih mjesta.

“Dakle, uz 450 ljudi koji već rade u rudniku Stanari, ovaj rudarsko-energetski kompleks zapošljavaće ukupno 850 ljudi”, ističe se u saopštenju.

Planirano je da TE Stanari počne sa radom 2015. godine.

Prema protokolu posjete, za 10.00 časova planirano je da ministar Srebrenka Golić uruči odobrenja za građenje termoelektrane i upozna se o dosadašnjim aktivnostima na realizaciji projekta. Izjave za medije planirane su za 10.30 časova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik