U Trnopolju otvoren savremeni objekt za uzgoj muznih krava

Bez autora
Nov 13 2011

U Trnopolju kod Prijedora jučer je svečano otvorena jedna od najsavremenijih farmi muznih krava u Bosni i Hercegovini, izgrađena prema standardima Evropske unije. Dragan Baltić, vlasnik farme koja trenutno broji 61 grlo, od čega 30 muznih krava, kaže da je u farmu uložio više od 500.000 maraka vlastitih sredstava. Riječ je o farmi otvorenog tipa, rađenoj prema svim ekološkim standardima. Mlijeko u izmuzištu nema dodira sa zrakom, dakle nema nikakvih zagađivača, bakterija, ni stranih tijela... U štalama 24 sata dnevno svira i muzika, koja krave rješava stresa, a u daljnjem opremanju objekta, kapaciteta od 52 muzne krave, očekuje se i pomoć resornog ministarstva Vlade Republike Srpske. U novoj farmi, koju je jučer svečanim presijecanjem vrpce zajedno s vlasnikom otvorio Marko Pavić, načelnik općine Prijedor, porodica Baltić očekuje dnevnu proizvodnju od 1.300 litara mlijeka ekstraklase, koje će u cijelosti biti plasirano Mlijekoproduktu iz Bosanske Dubice.

U Trnopolju otvoren savremeni objekt za uzgoj muznih kravaU Trnopolju kod Prijedora jučer je svečano otvorena jedna od najsavremenijih farmi muznih krava u Bosni i Hercegovini, izgrađena prema standardima Evropske unije.

Dragan Baltić, vlasnik farme koja trenutno broji 61 grlo, od čega 30 muznih krava, kaže da je u farmu uložio više od 500.000 maraka vlastitih sredstava.

- Riječ je o farmi otvorenog tipa, rađenoj prema svim ekološkim standardima. Mlijeko u izmuzištu nema dodira sa zrakom, dakle nema nikakvih zagađivača, bakterija, ni stranih tijela... U štalama 24 sata dnevno svira i muzika, koja krave rješava stresa - pojasnio je Baltić te je dodao da u daljnjem opremanju objekta, kapaciteta od 52 muzne krave, očekuje i pomoć resornog ministarstva Vlade Republike Srpske.

U novoj farmi, koju je jučer svečanim presijecanjem vrpce zajedno s vlasnikom otvorio Marko Pavić, načelnik općine Prijedor, porodica Baltić očekuje dnevnu proizvodnju od 1.300 litara mlijeka ekstraklase, koje će u cijelosti biti plasirano Mlijekoproduktu iz Bosanske Dubice.

Jučerašnjem otvorenju ovog objekta, koji je opremljen opremom iz Njemačke, prisustvovali su i Miljan Erbez, savjetnik ministra poljoprivrede u Vladi RS, i Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i stočara RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik