Za 215 preduzeća 14 miliona KM

Bez autora
Nov 10 2011

Vlada RS odobrila je juče 14 miliona maraka za podsticaj izvoza 215 preduzeća, a novac će im biti dodijeljen u idućih nekoliko dana. Za podsticaj su se prijavila 334 preduzeća od kojih je 258 ispunilo potrebne uslove. Zbog nedostatka novca 43 preduzeća sa novim projektima neće moći da dobiju sredstva, tako da će podsticaj dobiti 215 preduzeća, dok preostalih 76 nije zadovoljilo uslove javnog konkursa. Sa završenim projektima 88 preduzeća dobiće 6,967 miliona KM, sa projektima koji su u toku njih 118 dobiće 6,365 miliona KM, a sa novim projektima devet preduzeća dobiće 741.000 KM. Zbog velikog broja prijavljenih preduzeća, a ograničenog iznosa novca, komisija uz saglasnost ministra predložila je Vladi rang-listu preduzeća po kojima je podsticaj dodijeljen. Vlada RS ranije je dodijelila tri miliona KM za podsticaj izvoza preduzećima koja su bila ugrožena elementarnim nepogodama i zbog dešavanja u sjevernoj Africi. Vlada RS dala je juče i saglasnost za prodaju bilansnog viška električne energije za 2012. godinu.

Za 215 preduzeća 14 miliona KMVlada RS odobrila je juče 14 miliona maraka za podsticaj izvoza 215 preduzeća, a novac će im biti dodijeljen u idućih nekoliko dana.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević rekao je juče poslije sjednice Vlade RS u Banjaluci da su se za podsticaj prijavila 334 preduzeća od kojih je 258 ispunilo potrebne uslove.

- Zbog nedostatka novca 43 preduzeća sa novim projektima neće moći da dobiju sredstva, tako da će podsticaj dobiti 215 preduzeća, dok preostalih 76 nije zadovoljilo uslove javnog konkursa. Sa završenim projektima 88 preduzeća dobiće 6,967 miliona KM, sa projektima koji su u toku njih 118 dobiće 6,365 miliona KM, a sa novim projektima devet preduzeća dobiće 741.000 KM - kazao je Kovačević.

Dodao je da je zbog velikog broja prijavljenih preduzeća, a ograničenog iznosa novca, komisija uz saglasnost ministra predložila Vladi rang-listu preduzeća po kojima je podsticaj dodijeljen. Kovačević je podsjetio da je Vlada RS ranije dodijelila tri miliona KM za podsticaj izvoza preduzećima koja su bila ugrožena elementarnim nepogodama i zbog dešavanja u sjevernoj Africi.

Vlada RS dala je juče i saglasnost za prodaju bilansnog viška električne energije za 2012. godinu.

- Srpska u sljedećoj godini raspolaže sa bilansnim viškom električne energije od 1.341 gigavat-čas. Prodaja ovog viška biće sprovedena saglasno odredbama pravilnika o prodaji, nabavci i kupovini električne energije na dnevnom, sedmičnom, mjesečnom i godišnjem nivou - kazao je Kovačević.

Dodao je da se u slučaju povoljnih hidroloških prilika višak električne energije može povećavati i do 300 megavat-časova mjesečno.

- Njihova prodaja ići će putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog oglasa, što ne isključuje mogućnost da uprava odredi i drugi odgovarajući postupak prodaje - istakao je Kovačević.

Vlada je usvojila i Nacrt strategije razvoja energetike RS do 2030. godine u kojem se, između ostalog, navodi da RS treba da zadrži većinsko vlasništvo nad postojećim elektroenergetskim objektima.

Nacrt ove strategije usvojen je prošle godine u Narodnoj skupštini RS, ali je poslije toga ponovo upućen u javnu raspravu. S obzirom na to da poslije  šest mjeseci nije vraćen u skupštinsku proceduru u formi prijedloga, ovaj Nacrt ponovo se našao pred Vladom RS.

Kovačević je rekao da je rok probijen jer se nastojalo doći do kvalitetnog Nacrta strategije i naglasio da u ovom periodu nije bilo novih troškova oko izrade nacrta.

Vlada RS utvrdila je juče i Prijedlog zakona o komunalnim djelatnostima, kojim je predviđena mogućnost javnog i privatnog partnerstva, posebno kod komunalnih preduzeća za isporuku toplotne energije, a usvojen je i Prijedlog zakona o zaštiti vazduha.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić istakla je da u RS ima pet crnih tačaka - po dvije rafinerije i termoelektrane i rudnik olova i cinka.

- Veliki zagađivači će instalisati, iz svojih sredstava, ispred postrojenja mjerne stanice, koje koštaju 200.000 KM - istakla je Golićeva i dodala da se budžet opština i RS time neće opteretiti.
Vlada RS donijela je i dvije odluke o izradi prostornih planova područja posebne namjene - Nacionalnog parka "Kozara" i Nacionalnog parka "Sutjeska".

FAM "Jelšingrad"

Željko Kovačević rekao je da je za 16. novembar zakazana Skupština akcionara GP "Krajina" na kojoj bi trebalo da bude verifikovan ugovor o kupovini FAM "Jelšingrad".

- Poslije toga biće zvanično realizovan taj ugovor i isplata kupoprodajne cijene za "Jelšingrad". Vjerujem da će ta fabrika veoma brzo postati respektabilna u metalnoj industriji - rekao je Kovačević.

Govoreći o stanju u bivšem banjalučkom Vazduhoplovnom zavodu "Kosmos" Kovačević je rekao da je upoznat sa problemima u ovom preduzeću, gdje radnicima do sada nije isplaćeno deset plata.

- Taj zavod ima problema sa izvozom zbog dešavanja u sjevernoj Africi. U sljedećih nekoliko dana razgovaraćemo sa menadžmentom "Kosmosa" da bismo pronašli odgovarajuće rješenje - rekao je Kovačević.

Zajednička sjednica

Vlada RS usaglasila je juče i informaciju o saradnji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS sa Ministarstvom životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije, a memorandum će biti potpisan na zajedničkoj sjednici dvije vlade 18. novembra u Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik